DEBATT

Ytringsfriheten må utvetydig forsvares

DEBATT: Vi må gi støtte til Frankrike og Macron, og fordømme handlingene til de som vil innskrenke ytringsfriheten.

Publisert

Reaksjonene på halshuggingen av læreren Samuel Paty på åpen gate viser hvor alvorlig situasjonen for ytringsfriheten er i den vestlige verden. Den viser også hvordan vår egen regjering er vag og treg i sin reaksjon. Ytringsfriheten er helt grunnleggende og vi må helt utvetydig stå opp for den.

Ytringsfrihet er en hjørnesten i demokratiet, og strekker seg tilbake til de demokratiske idealene i gamle Aten. Ytringsfriheten står i sentrum for den mest kjente rettssaken i antikken, der filosofen Sokrates ble dømt til døden for å ha bedrevet gudsbespottelse og fordervet ungdommen.

Den franske ungdomsskolelæreren Samuel Paty viste frem en karikatur av Profeten Muhammed i en time om ytringsfrihet. Dette anses som gudsbespottelse blant mange muslimer, og det kostet ham livet. Mordet ble fordømt av franske muslimske trossamfunn, men fikk samtidig støtteerklæringer av mange muslimer i Frankrike. Franske myndigheter har handlet resolutt. Blant annet har utenlandske statsborgere på sikkerhetsmyndighetenes lister blitt utvist, en moské stengt og imamen arrestert, og to islamske frivillige organisasjoner oppløst. «Islam er i en krise», uttalte Frankrikes president Macron. Skal vi se ut fra reaksjonene fra store deler av den muslimske verden, kan vi ikke annet enn å gi ham rett.

For det har vært sjokkerende å se hvordan enkelte muslimske land og statsledere har reagert på det som hendte og på myndighetenes håndtering av saken. Tyrkias statsminister Erdogan sa at Macron trenger psykiatrisk behandling. Pakistans statsminister mener at Macron er splittende og at han oppfordrer til islamofobi. Saudi-Arabia fordømte bruken av Muhammed-karikaturer og forsøkene på å linke islam og terrorisme. Den tsjetsjenske presidenten uttalte at Macron tvinger folk til å begå terrorhandlinger fordi han insisterer på at karikaturer av Profeten Muhammed faller inn under ytringsfrihet. Iran protesterte mot mangel på respekt mot Profeten Muhammed. Boikott av franske varer har blitt annonsert i Tyrkia, Saudi-Arabia, Qatar og Kuwait. Demonstrasjoner har blitt holdt i de palestinske områdene, Tyrkia, Irak og Bangladesh. Det franske flagget brennes og plakater med Macrons ansikt blir tråkket på.

Det er sjokkerende å se hvordan Frankrike, en av våre nærmeste allierte, behandles. Det er sjokkerende å være vitne til reaksjonen til statsledere i muslimske land, deriblant statsministeren i ett av våre NATO-allierte land. Det viser et totalt fravær av respekt for et menneske som brutalt har blitt myrdet fordi han utøvde den rettigheten som er grunnfjellet i vår vestlige sivilisasjon.

Det var derfor trist å lese responsen fra den norske regjeringen. Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg har lagt ut følgende melding på Twitter: «Alvorlige og grusomme nyheter om terrorhandlingen i #Frankrike. Vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning [min utheving] (…).» Riktignok har Erna i etterkant sagt at hun står opp for ytringsfriheten, men jeg mener det fortsatt har vært vagt. Jeg ble heller ikke så mye klokere av utenriksministerens svar på mitt skriftlige spørsmål om hvorfor hun ikke benytter seg av ordet «ytringsfrihet». Det var jo nettopp en ytring som Paty ble drept for, og ytringer som Frankrike nå hetses for fra muslimske land. Ikke for tanker som de har tenkt. Så vidt jeg vet finnes det fortsatt ingen maskin som kan lese tankene dine, men det finnes mennesker som vil begrense ytringer.

Vi har sett systematiske angrep på ytringsfriheten over lang tid, og ytringsfriheten står under sterkt press. Vi har sett mange angrep i Frankrike som eksempelvis ved forrige karikaturstrid i 2006, angrepet på Charlie Hebdo i 2015, det bestialske drapet på læreren og nå nylig knivangrepet i en kirke i Nice. Vi kan ikke nå sitte helt stille, og nærmest gå inn i stabilt sideleie, vi må kjempe. Vi må gi støtte til Frankrike og Macron, og fordømme handlingene til de som vil innskrenke ytringsfriheten. Vi må stå tydelig opp for den helt grunnleggende friheten til å ytre seg!

Powered by Labrador CMS