SPALTIST
At Erna Solberg selv er tilgivende overfor ektemannen, innebærer ikke at hun kan forvente at folket skal tilgi sitt eget tillitsbrudd, skriver Ivar Bu Larssen.
Foto: Privat
Et spørsmål om tilgivelse
Når tilliten til et annet menneske er brutt, må det skje en forsoning for å gjenopprette relasjonen. At Erna Solberg selv er tilgivende, innebærer ikke at hun kan kreve eller forvente at folket skal tilgi hennes tillitsbrudd.
Debatten på NRK torsdag 5. oktober, kan ha vært et vendepunkt når det gjelder spørsmålet om Erna Solberg får fortsette som Høyre-leder og være partiets statsministerkandidat ved valget i 2025. Fredrik Solvang kjente tydeligvis på vekten av sine synder fra pute-intervjuet med Solberg i samme program 21. september, der han bidro til at Solberg fikk iscenesette seg selv som offer i saken. Det var i alle fall et helt annet preg over det som foregikk i debatten denne torsdagskvelden.
Som Solvang selv påpekte er det meget talende at ingen fra Høyre stilte for å forsvare sin partileder. Strategisk kan det sees som et tegn på at partiet forstår at de ikke har noe å vinne på et slikt forsvar, men i forlengelsen kan en også se en gryende erkjennelse i Høyre av at det blir umulig å forsvare at Solberg fortsetter som partileder.
At en beundrer av Solberg som Hans Geelmuyden sier at hun bør gå av, er verd å merke seg. Den som imidlertid gjorde sterkest inntrykk under Debatten, var kommunelege Ingebjørn Bleidvin, som ikke holdt noe tilbake i en harmdirrende moralske dom over Solberg og ektemannen. Sindre Finnes’ aksjespekulasjon under koronapandemien og at Solberg ikke tar ansvar for at hun ikke ivaretok sin habilitet er ifølge Bleidvin utilgivelig.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her