FRA PAPIRUTGAVEN
Kampen om tallerkenen
Aldri har vi vært så omgitt av diskusjoner, forskning, råd og tips om helse. Men hvorfor blir frontene så steile? Og hvorfor klarer vi likevel ikke å leve sunt?
Kan du huske en tid da det ikke var så farlig hva
man spiste, da det viktigste var å spise variert – kjøtt, fisk, grovbrød,
grønnsaker og poteter – og godteri var lov en gang i uka (kos deg!)? Det kan
neimen ikke jeg heller. Siden tenårene har hva vi bør spise vært et
dominerende samtaleemne i store deler av min omgangskrets, for ikke å snakke om
i aviser og tv-programmer. Så kan det riktignok innvendes av de fleste
ernæringseksperter at et variert kosthold bestående av de tingene jeg nevnte,
er helt supert. Strengt tatt er det nøyaktig dette som er de anbefalte
kostholdsrådene. Problemet er at de ikke følges.
At kostholdsrådene faktisk er relativt enkle,
virker det som mange glemmer. Ellers ville alle de andre tipsene fra sosiale og
tradisjonelle medier sannsynligvis forduftet, eller i det minste minket ganske
kraftig. Menneskelig psykologi er ikke alltid så rasjonell, men den er
forutsigbar. For i vakuumet av ikke å følge kostholdsråd, eller synes de er
vanskelige, eller glemme at de finnes, leter vi etter andre, bedre råd,
som enten er lettere å følge eller har enda bedre konsekvenser for helsa vår.
Mennesket vil bedras, så la det bedras.
Historisk har mat vært relativt enkelt: man spiser
den maten man har, og så ferdig med det. Og den maten har vært enkel og
begrenset. I dag er overfloden av mat og næring tilgjengelig for de aller
fleste i rike land, en historisk og evolusjonær unntakstilstand. Dessuten har
maten og måten vi spiser på endret seg fundamentalt på bare et par
generasjoner. 60 prosent av maten vi kjøper på butikken er såkalt ultraprosessert
mat som er rask å tilberede. Når vi kjøper mer eller mindre ferdiglaget mat,
mister vi oversikten over hva som er i den og hva det faktisk er vi
spiser.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her