FRA PAPIRUTGAVEN

Liberalismen er viktigere enn noensinne

Liberalismen er ikke i noen krise. Det er imidlertid et problem at det er så lite kunnskap om hvordan frihet bidrar til å fjerne problemer og gi mennesker mulighet til å leve et godt liv.

Publisert

Liberalismen er et spesielt tankesystem. Det er få av oss som er tilhenger av liberalismen i dens rene form, men nesten alle mennesker er i større eller mindre grad påvirket av de liberale ideene. De har inkludert deler av liberalismen som en naturlig del av sine synspunkter. Det er ikke tilfeldig at mange kaller seg sosialliberale eller liberalkonservative. La meg starte med å skrive litt om hva liberalisme er.

Liberalismen bygger på både en tanke om frihet og om likhet. Friheten oppsummeres ofte som at mennesker har rett til å leve sitt liv slik de selv ønsker. Det betyr ikke at man har rett til å gjøre alt man vil. Denne friheten er begrenset av tanken om at alle mennesker har de samme rettighetene. Slik sett står liberalismen for en sterk likhetstankegang. I liberalismen er utgangspunktet individet, ikke gruppen. Det er likhet i rettigheter, ikke i resultat, som er det sentrale.

Mennesker er imidlertid også sosiale vesener som trives best sammen med andre. Dette er ikke i konflikt med liberalismens individualisme, men løses gjennom prinsippet om at alle samhandlinger mellom mennesker skal være frivillige. I praksis ser vi dette tydelig i en fri markedsøkonomi der man bytter varer og tjenester frivillig i tråd med liberalismens grunnprinsipper.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS