KOMMENTAR

De hvite raseopptøyene

De brenner biler, går løs på politiet og protesterer mot makta. De var i Paris i 2005, i Stockholm i 2013, og overalt i USA i 2020. Nå er de i England. Men hvorfor er de hvite?

Publisert Sist oppdatert

Det er opptøyer i Storbritannia. De siste ti dagene har mobber av i hovedsak hvite unge menn angrepet et hotell som huser asylsøkere, og de har satt fyr på en politistasjon.

Bråket begynte etter at tre barn ble drept i et knivangrep i Southport, en by på omtrent 100 000 innbyggere litt nord for Liverpool i Nord-England. I løpet av få timer gikk ryktene om at gjerningsmannen var en muslimsk innvandrer. En folkemengde møtte opp for å protestere utenfor moskeen i byen. Ryktene var gale: Knivmannen var sønn av kristne innvandrere fra Rwanda.

Men bråket fortsatte, og har spredt seg fra by til by. Opptøyene knyttes til folk som Tommy Robinson og ytre høyre-grupperinger med en rasistisk og ekstrem politisk agenda, som har egget opp folk med å spre feilinformasjon og som søker å utnytte spenninger for egen politisk vinning. Det har vært skremmende å se på: Vi kjenner kraften i denne type etnisk mobilisering.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS