Dårligere utsikter for statsgjeld i «sykt» Europa

Ratingbyrået Fitch har nedjustert utsiktene for fransk statsgjeld. Rentedifferansen mot Tyskland er den høyeste på 12 år. Europas syke mann er… Europa, skriver Bloomberg.

Publisert Sist oppdatert

Økt politisk risiko og budsjettrisiko gjør det farligere å eie fransk statsgjeld, mener ratingbyrået Fitch. Det opprettholder riktignok Frankrikes kredittrating på «AA minus» (AAA er høyeste rating), men betegner nå utsiktene for ratingen som negative, mot tidligere stabile.

Forskjellen mellom franske og tyske statsobligasjonsrenter har steget til 0,80 prosentpoeng, det høyeste nivået siden gjeldskrisen i eurosonen i 2012 og daværende sentralbanksjef Mario Draghis løfte om at ECB (Den europeiske sentralbanken) ville gjøre whatever it takes for å redde euroen. Denne rentedifferansen er et barometer for tilliten til eurosonen – jo større forskjell, jo mindre tillit. 

Det er nok en gang tvil rundt Europas økonomiske struktur, påpeker Bloomberg-spaltist John Authers under overskriften «Europas syke mann er … Europa». Budsjettproblemene i Frankrike og tegn til uro i rentemarkedet er bare én side av det. Tysklands grensekontroller og Polens kunngjorte suspendering av retten til å søke asyl viser også at frie bevegelser har måttet vike for andre hensyn. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS