SPALTIST

De europeiske NATO-landene burde avslått dreiningen mot Kina, mest fordi Kina ikke ligger i alliansens kjerneområde, dels fordi Europa ikke er tjent med å la forholdet til det som om få år er verdens største økonomi defineres i Washington, skriver Asle Toje.

NATO drar til Kina

NATOs nye strategiske dokument outsourcer Europas Kina-relasjoner til USA.

Publisert Sist oppdatert

Atlanterhavsalliansen har nylig utstedt forabeidet til et nytt «strategisk konsept». Underlig begrep dette, strategisk konsept. Det er altså ikke en strategi, altså en handlingsplan for å oppnå et overordnet mål. Det strategiske konseptet er en felles virkelighetsbeskrivelse, om du vil.

I det forrige strategiske konseptet, fra 2010, ble Kina nevnt null ganger. I arbeidsdokumentet som kommer forut for det nye strategiske konseptet har Kina en hovedrolle, sammen med Russland, som den ytre fienden som alliansen skal forsvare medlemstatene mot. Allianser har, som kjent, lite mening uten ytre fiender. NATO har nå to.

Kina anklages for desinformasjon, militært samarbeid med Russland og rask utvidelse av atomvåpenarsenalet. Landene utgjør «systemiske utfordringer» for den «regelbaserte internasjonale ordenen», ifølge konseptet som ble offentliggjort i Brussel mandag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS