Feilslått feminismekritikk
Konservative menn som Lars Gauden-Kolbeinstveit er med på å bagatellisere sexistisk journalistikk og umyndiggjøre feministiske perspektiver. Det taper både likestillingsprosjektet og høyresiden på.
Lars Gauden-Kolbeinstveit gikk i går hardt ut mot feminister på borgerlig side, i et svarinnlegg til Mariette C. Bøe. Tema var VGs forside om at Sylvi Listhaug har valgt både jobb OG barn. Allerede i første setning i innlegget blir det sådd tvil ved feministenes rasjonalitet når det blir erklært at de har «sluttet å bry seg om realiteter».
Som feminist er jeg vant til å måtte forsvare meg stort sett hver gang jeg inntar et kjønnsperspektiv i en debatt. Som borgerlig feminist må man nok være ekstra påpasselig – da angrepene kommer fra alle sider. Men jeg er ganske lei av påstander om overdrivelser, anekdotiske bevis og feilslåtte vurderinger fra konservative kvinner og menn. En sak har alltid flere sider. Folk er ikke enige i om overskriften var sexistisk eller ei, men det bør tas på alvor når et stort antall mennesker reagerer.
Gammeldagse kvinneholdninger
For oss som reagerte vitnet denne overskriften om gammeldagse kvinneholdninger i en av de mest leste avisene i Norge. Det ble enda et eksempel på at kvinner i eliteposisjoner får andre typer spørsmål og medievinklinger enn menn i eliteposisjoner får. Det burde være selvsagt at også kvinner med makt kan velge både karriere og familieliv, i et land hvor likestillingen tross alt har kommet ganske langt.
Det er sikkert riktig, som Kolbeinstveit skriver, at en del «vanlige» folk ikke vil kjenne seg igjen i den feministiske kritikken. Det betyr ikke at kritikken dermed ikke er berettiget. Jeg har hørt flere historier om kvinner som valgte å ta ut en kortere del av foreldrepermisjonen og derfor ble bombardert med fordømmende kommentarer. Når VG velger å slå dette opp på forsiden som om det faktisk er en interessant nyhetssak gjør de det klart at det ikke er helt selvsagt at familie og yrkesliv lar seg kombinere om en er kvinne. Ved å lage en slik overskrift er de med på å opprettholde en kultur hvor det er ok å sette spørsmålstegn ved dette.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her