KOMMENTAR
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol, statsminister Jonas Gahr Støre og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under pressekonferansen om koronasituasjonen i Marmorhallen 12. november 2021
Foto: Ingrid Brandal Myklebust/ Statsministerens kontor
Helsemyndighetene gir oss ikke svarene vi trenger
FHI presenterer både optimistiske og pessimistiske scenarier for omikronepidemien. Men hvilket av dem som egentlig er å foretrekke, sier modellene deres ingenting om.
Etter snart to år med pandemi, smitteverntiltak og et storstilt vaksinasjonsprogram er det en sannhet som for alle burde begynne å feste seg: Det finnes ingen troverdig plan for å utrydde SARS-CoV-2 viruset. Covid-19 er derfor en sykdom vi må lære oss å leve med.
Bruk av kontaktredusererende smitteverntiltak og boostervaksiner kan i beste fall bare forsinke det uunngåelige faktum at tilnærmet alle vil bli smittet, de fleste av oss opp til flere ganger gjennom livet. Heldigvis har vi også svært gode forutsetninger for å håndtere dette, ettersom vaksinene fremdeles gir god beskyttelse mot å utvikle alvorlig sykdom.
Nå som vi går inn i et nytt år med pandemi, er det avgjørende for våre muligheter til å leve uten smitteverntiltak at denne innsikten blir lagt til grunn for den videre håndteringen av pandemien. Og denne innsikten tilsier da at utgangspunktet må være at det ikke er hensiktsmessig å bremse smitten mer enn hva som er absolutt nødvendig for å forhindre at helsetjenesten kollapser. For så fremt vi kan unngå en slik kollaps i helsetjenesten, er det realiteten en fordel at epidemien får spre seg raskt gjennom befolkningen for å normalisere sykdommen, fremfor – gjennom kostbare og inngripende tiltak – å utsette det uunngåelige på ubestemt tid.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her