FRA PAPIRUTGAVEN

Den mislykkede innvandringsdebatten

Ingen er fornøyd med innvandringspolitikken, så hvorfor klarer vi ikke å endre den?

Publisert

Problemene knyttet til innvandrings- og integreringspolitikken har hopet seg opp over tid, men særlig flyktningkrisen som utspilte seg i perioden 2015–16 har gjort det klart for flere at dagens flyktningpolitikk fungerer dårlig for tilnærmet alle involverte.

I løpet av få måneder forsøkte over en million mennesker å ta seg over Middelhavet til et nytt liv i Europa, men tusenvis av dem druknet også som følge av forsøket. Europeiske land innførte stadig strengere krav for å sikre at asylsøkere virkelig har beskyttelsesbehov – men resultatet er iblant uunngåelig: at genuine flyktninger møtes med byråkratisk mistenksomhet, og at livet settes på vent i måneder og år. En del fikk opphold i Europa – men selv om de beslagla en stor andel av Europas oppmerksomhet om og samlede ressurser brukt på mennesker på flukt, utgjorde de en forsvinnende liten andel av verdens flyktninger.

I mediene ble det fremvist et enormt engasjement for å ta imot og hjelpe flyktningene, men det var først og fremst de innvandringskritiske partiene i Europa som styrket sin oppslutning under krisen. Både høyrepopulistenes seier i Polen, Brexit og Donald Trumps valgseier i USA kan ha vært konsekvenser av flyktningkrisen, som i tillegg ble det endelige parlamentariske gjennombruddet for Alternativ für Deutschland i Tyskland og Sverigedemokratene hos våre naboer i øst.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS