Foto: torbakhopper / Flickr (CC BY 2.0)
Svenske forskere mener hormonell behandling av kjønnsinkongruens er «eksperimentell»
Minerva har tidligere omtalt at Socialstyrelsen – som i Sverige har ansvaret for det feltet som i Norge forvaltes av Helsedirektoratet – i februar 2022 ga uttrykk for bekymring for at risikoen forbundet med kjønnsbekreftende behandling kan overstige fordelene. Det var en av de viktigste grunnene for at Socialstyrelsen bestemte seg for å stramme inn tilbudet om såkalt kjønnsbekreftende behandling.
Snaut to år tidligere, i juni 2020, gjorde det norske Helsedirektoratet det stikk motsatte, og senket terskelen for slik behandling, til tross for motstand fra flere faginstanser. Nå avdøde Pål Surén, som da var ansvarlig for Folkehelseinstituttets høringsuttalelse om den norske retningslinjen for behandling av kjønnsinkongruens, beskrev svenskenes omlegging i 2022 som en «radikal omlegging av tidligere praksis».
Bak omleggingen til Socialstyrelsen lå tre observasjoner. Den første er at det finnes sikker kunnskap om at detransisjon skjer – og oftere enn tidligere antatt, selv om man ikke vet hvor mye oftere. Det andre er at man ikke har sikker kunnskap om hvorfor så mange flere unge, særlig biologiske jenter, blir henvist til behandling.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her