DEBATT
Rødt kjøtt
Foto: Pxhere.com
Ernæringsforskning er ikke som annen forskning
De som kritiserer de nye kostholdsrådene om 350 gram rødt kjøtt i uken, undergraver tilliten til forskning, påstås det. La oss se litt nærmere på ernæringsforskningen.
Som forventet har det blitt mye debatt som følge av de nye kostholdsrådene der bærekraft skal inkluderes som et av parameterne. Mest debatt har det blitt av at de nye rådene vil anbefale et maksinntak av 350 gram rødt kjøtt per uke, mot 500 gram som er nåværende råd.
Reduksjonen kommer ikke som følge av at bærekraft er inkludert, skriver en av forfatterne av rapporten, men som følge av at ny forskning viser at det for helsas del kan være lurt å kutte ned på forbruket av rødt kjøtt.
Det er nærmest ikke måte på hvor høyt leder av Nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR), Rune Blomhoff, går ut på banen i sitt forsvar av de nye kostholdsrådene. For de er basert på Vitenskapen, må vite. Stor V. I en artikkel i Aftenposten der forsker Benjamin Matthew Clarsen kritiserer grensa på 350 gram rødt kjøtt i uka, svarer Blomhoff:
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her