Fotball-VM er et laboratorium for kapitalisme og globalisering

Fri flyt av arbeid og kapital har gjort mesterskapet jevnere, men på det lokale plan er konsekvensen en helt annen.

Publisert Sist oppdatert

Ingen sport i verden er mer preget av globalisering og kapitalisme enn fotball. Rekruttering av nytt fotballtalent med kjøp og salg av spillere skjer friksjonsfritt i et globalt marked med enorme summer involvert.

Det er tilnærmet ingen handelsbegrensninger, og de beste spillerne finner veien til de mest attraktive og pengesterke ligaene uavhengig av hvor i verden de er født. Slik har det riktignok ikke alltid vært. Da den engelske toppdivisjonen Premier League ble til i 1992, var det kun 13 utenlandske spillere i ligaen. Det tilsvarende tallet for i dag er 390 utenlandske spillere.

Global likhet

I følge den serbisk-amerikanske verdensbankøkonomen Branko Milanovic har globaliseringen av sporten, med fri flyt av arbeidskraft og kapital, bidratt til å skape større likhet i prestasjonsnivået til landslagene, og gjort verdensmesterskapet jevnere.

Det globale markedet der spillerne kan velge klubblag uavhengig av fødested har medført at selv små nasjoner med begrenset folketall (Island), eller økonomiske ressurser (Senegal), kan sende sine talenter til de mest attraktive ligaene. Derved får de eksponering og trening på et høyere nivå enn det som ville vært tilgjengelig for dem i det lokale markedet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS