FRA PAPIRUTGAVEN
Offer og overgriper
Den russiske forfatteren Sergej Lebedev snakker med Stefan Ingvarsson om hvordan fortidens demoner hjemsøker dagens Russland.
Dagens russiske stat henter sin moralske legitimitet fra seieren i andre verdenskrig. Seieren viste at alt annet også hadde vært rett og riktig. Vladimir Putin får oss til å forstå at hans makt kanskje ikke kommer fra folket, men fra en historisk nødvendighet, et historisk oppdrag, sier forfatter Sergej Lebedev. Bildet er fra seiersparaden i år.
Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0)
Hvilken rolle kan litteratur og kunst spille i et samfunn som er så autoritært som Putins Russland er blitt? En funksjon er å gjøre det som i norsk sammenheng ofte proklameres om litteraturen i festtaler – men ikke alltid oppleves som så sentralt når man leser nok en roman som i stor grad handler om forfatteren selv og hens liv: å hjelpe samfunnet å reflektere over seg selv.
En av de russiske forfatterne som gjør nettopp det, er Sergej Lebedev (f. 1981), som i dag er bosatt i Potsdam. Hans forfatterskap utforsker i særlig grad hvordan Russlands totalitære fortid påvirker landet i dag. Lebedev er oversatt til blant annet engelsk, tysk, fransk, italiensk, tsjekkisk, italiensk, makedonsk og etisk – men så langt ikke til norsk.
Stefan Ingvarsson møtte nylig Lebedev til en samtale i Warszawa. Ingvarsson er kulturskribent og analytiker ved Centrum för Östeuropastudier ved Utrikespolitiska institutet i Stockholm. I perioden 2015–2020 var han Sveriges kulturråd i Moskva. Samtalen gjengis på svensk, slik Ingvarsson har skrevet den ned for Minerva:
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her