FRA PAPIRUTGAVEN

«Kvinner kan føde gutter, men de kan ikke skape menn»

Unge menn står i fronten for den nye høyrebølgen, men gutter lever ikke i et kjønnssegregert vakuum.

Publisert

Norge hadde en Jordan Peterson, før det fantes noen internett å snakke om og mens Andrew Tate bare var en liten pjokk – en psykolog som trakk på jungiansk teori og talte opp maskuline verdier, mens tidsånden ellers var på kvinners side.

Boken Forsvarstale for mannen, av Jan Brøgger, er i dag nesten ikke mulig å oppdrive, men da den ble utgitt, i 1995, skapte den bølger i norsk offentlighet. Forsvarstalen advarte mot «skilsmisseepidemien» Brøgger så spre seg. Han mente konsekvensene ville være særlig uheldige for gutter som risikerte å gjennomgå hele sin oppdragelse uten meningsfull kontakt med mannlige forbilder: «Den viktigste av alle maskuline roller er farsrollen», skrev han. Spesielt viktig for gutter: «For å bli mann må gutten rives ut av den kvinnelige sfære og kutte forbindelsene til den kvinnedominerte verden. En tilsvarende løsrivelsesprosess er ikke nødvendig for å fylle kvinnerollen.» 

Denne utviklingen krever gode rollemodeller: «Om de [gutter] bare oppdras av mødre, må de så å si på egen hånd gjennomføre innvielsen til mannens verden. Den nødvendige avstandtagen til det kvinnelige blir da ikke kombinert med den modne, maskuline ansvarlighet som kommer til uttrykk i en beskytterrolle i forhold til det kvinnelige. Det er dette forhold som kan gi enkelte guttegjenger fascistiske trekk.» 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS