FRA PAPIRUTGAVEN
Du er hvor du spiser
Vi har aldri hatt høyere nivå på restauranter enn vi har nå, men har vi egentlig lært oss hva det betyr å gå på restaurant?
Askim 1989. På et åpent jorde ligger et hvitt hus.
Det ligger i et kryss som går til steder der ingenting skjer. Det ligger en
Coop til venstre, og en låve med posten til høyre. Rett frem et stykke og du
møter toglinjer. Men i det hvite huset ligger Don Pablo pizza. Det var min
første restaurantopplevelse. Bak huset er det en hellelagt uteservering møblert
med hvite plastmøbler. Vi skulle ikke vippe på stolen. Det fikk vi beskjed om.
Stolene bøyde seg slik plaststoler gjorde på slutten av åttitallet, så fort vi
hadde glemt kommandoen «ikke vipp». Dette var en av de få gangene jeg spiste
middag med en kompis i barndommen. Det var nemlig slik at hvis jeg kom på besøk
i middagstiden, så måtte jeg sitte på rommet og vente. Det måtte han også, hvis
han kom til meg. Det var helt normalt, og egentlig litt behagelig, for ikke
ante vi hva de andre spiste, og det kunne jo være noe skikkelig grusomt.
På Don Pablo dro vi sammen en gang. Jeg husker
ikke hvorfor. Kanskje hadde vi vunnet en fotballkamp. I det øyeblikket da pizzaen ble satt på bordet, var vi med ett like de
mer kultiverte folkene på kontinentet. Det skulle bare mangle, for disse
folkene kjørte til Rimini hver sommer, de visste hvordan man spiste sammen, de
visste hvordan de gjorde det i Italia.
Jakten på en
restaurantkultur
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her