FRA PAPIRUTGAVEN
Vi er igjen i en situasjon hvor verden kan bli grunnleggende endret
Konservatismen må bruke hele sitt idéarsenal.
Sir Robert Peel, den første «moderne» konservative politiker i Storbritannia, var aldri forut for sin tid, men alltid midt i den.
«Stunde null» – «år null» – er en etablert betegnelse for tiden etter den annen verdenskrig og beskriver opplevelsen av sivilisasjonssammenbrudd. Kanskje var det noe av den samme følelsen de satt med, velgerne i rustbeltet i USA som stemte inn Donald Trump? De gamle industribyene var en gang ryggraden i den amerikanske økonomien, og ga trygge, solide arbeidsplasser til middelklassen. Tidlig på 2000-tallet sitter mange med følelsen av at de er forlatt, at landet deres ikke er til å kjenne igjen – og at noen må gjenreise det Amerika som var. Den samme følelsen finner vi igjen hos grupper i hele Vesten.
Nå er vi igjen i en situasjon hvor verden kan bli grunnleggende endret. Vi vet ikke ennå hvilke konsekvenser koronakrisen vil ha på sikt, men det spekuleres på om de utviklingstrekkene vi allerede kunne se på forhånd, nå blir forsterket:
- Et sterkere Kina og Asia, kombinert med et USA som etter eget ønske har trukket seg tilbake
- Fornyede runder med proteksjonisme og handelskrig
- Sterkere fokus på sikkerhet og trygghet, nok et steg bort fra 90-tallets liberale ideer om globalisering og åpnere grenser
- Et comeback for staten, også i økonomien. Igjen et steg bort fra 80- og 90-tallets liberale deregulering.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her