KOMMENTAR

IKKE GITT Å SI: Hvor er homo sapiens mest hjemme? På retreats, i kloster eller på fjellet?

Hva som er bra for homo sapiens

NATUR PÅ LØRDAG: Hvorfor nerder styrer verden med naturvitenskap, hvorfor tyttebær til pinnekjøttet kan gi deg bedre oksygentransport og hvorfor du, med tanke på beina dine, bør få litt sol i fjeset.

Publisert

Blant rådene som ble gitt på pressekonferansen om nye tiltak tirsdag kveld, var å komme seg ut. Møt folk utendørs, om du kan. Det er korte dager, lite dagslys og mye dårlig vær på denne tiden av året. Å få beskjed om å gå ut, er kanskje ikke så dumt. Hadde helsegevinstene av bevegelse kunnet gis på resept, hadde det antagelig vært blant de mest vanlige reseptene folk fikk. Det er knapt noe som trumfer bevegelse i fysisk og psykisk helseeffekt.

Og når bør en helst gå ut? Jo, i dagslys. En trenger heller ikke løpe rundt i lyset som en propell. Det holder at en sitter der. Dagslys gjør at en våkner opp. Ikke bare produseres det D-vitaminer i huden når vi får sol på oss. D-vitamin hjelper også til med å ta opp kalsium fra mat. En kan, enkelt sagt, se for seg D-vitamin som hjulet på en trillebår som triller kalsium inn fra tarmen, inn i kroppen. På samme måte hjelper C-vitaminer oss å ta opp jern fra kjøtt. Den som fant på å spise tyttebær ved siden av kjøtt, var altså ikke så dum.

Bær som tyttebær og blåbær inneholder C-vitaminer, og jo saktere bærene har vokst, jo høyere skal næringsinnholdet være. Dette er ikke så ulogisk. La oss se på trær av gråor. Gråor vokser raskt, det er et typisk tresort som vokser opp i kratt når det tar over et område. Gråor har lav tetthet og dermed lav brennverdi. En kan enkelt kjenne at egenvekten i en kubbe er langt lavere enn tilsvarende kubbe av bjørk, særlig om bjørka har vokst høyt til fjells, altså vokst sakte i hardere vær. Småkvist av gråor funker derimot ypperlig som opptenningsved. De tar lett fyr og funker omtrent som tennbriketter. Liten masse og luftig materiale.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS