Professor emeritus Knut Anton Mork advarer mot en «ond spiral» med høy lønnsvekst, høy inflasjon og svakere krone. Overfor Minerva gir han nettopp frontfagsmodellen en del av skylden.

– Frontfagsmodellen baserer seg på sviktende forutsetninger

– Jeg vil helst bli kvitt hele frontfagsmodellen, sier makroøkonom Knut Anton Mork. Han gir den en del av skylden for svak krone. Men også regjeringens politikk har bidratt til at Norge ikke lenger er en spennende økonomi å investere i, mener han.

Publisert

Det er lønnsoppgjør, og kronen svekker seg igjen. Kanskje er dette to uavhengige fenomener som bare tilfeldigvis sammenfaller i tid. Men kanskje er det en direkte sammenheng. 

En euro kostet mandag 11,71 kroner, opp fra 11,23 kroner ved nyttår – og fra 8,22 kroner for ti år siden. En amerikansk dollar har steget til 10,90 kroner fra 10,17 ved nyttår, og fra 6 kroner i april 2014.

Svak krone bidrar direkte og indirekte til inflasjon – og dermed til høyere rente. Ikke bare blir importen dyrere; den blåser også opp verdien av Oljefondet målt i kroner, og dermed hvor mye som kan brukes over statsbudsjettet i tråd med handlingsregelen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS