KOMMENTAR

Seier uten strategi

Etter ett år med krig har Israel ikke klart å peke ut noen veier til fred.

Publisert Sist oppdatert

For ett år siden ble Israel utsatt for et grusomt angrep fra Hamas. Rundt 1200 mennesker ble drept, mange på grufullt vis. Ikke et land på jorden ville unnlatt å respondere kraftfullt.

I nord har Hizbollah gjentatte ganger skutt raketter mot Israel. Både Hizbollah og Hamas får store deler av sine våpen og sine penger fra Iran. Mange israelere ser både Hizbollah og Hamas nærmest som iranske proxier, som gir presteregimet i Teheran en mulighet til å føre tofrontskrig mot Israel også uten å delta selv. To ganger har dessuten Iran selv sendt missiler mot Israel. Ikke et land på jorden ville unnlatt å respondere kraftfullt, så sant det var i stand til det.

Kamphandlingene i denne krigen har vært brutale, og dødstallene i Gaza har vært grusomme. Men en vesentlig årsak er at det ikke bare er snakk om urban krigføring, som alltid gir høye tapstall, men at Hamas bevisst forverrer situasjonen ved å legge sine militære installasjoner under sivil infrastruktur. Det er ikke uvanlig at militært underlegne aktører bruker «feige» virkemidler – men Hamas er i en særklasse i viljen til å indusere sivile tap.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS