KOMMENTAR

Norge bør lage smittesporings-app

Ved hjelp av en app har Sør-Korea greid å bremse smittekurven kraftig uten full lock-down av samfunnet og økonomien. Vi bør følge etter.

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har Sør-Korea greid noe som er ganske unikt under koronautbruddet så langt – å bremse smittekurven kraftig uten å gå til full lock-down av samfunnet og økonomien.

Nøkkelen ligger i omfattende testing av befolkningen kombinert med en smarttelefon-app, der GPS-sporing brukes til å kartlegge og spore spredningen av viruset. I tillegg til å spore de smittedes bevegelser – og dermed hvem som er og har vært i nærheten av dem – kan myndighetene kommunisere direkte med innbyggerne gjennom appen. Hvis du har vært i nærheten av en person som det viser seg er smittet av Covid 19, kan myndighetene for eksempel be deg om å oppsøke et testsenter eller holde deg i karantene inntil videre.

For oss nordmenn er tanken om GPS-sporing fremmed – selve konseptet går på tvers av de ryggmargsrefleksene vi har om personvern og anonymitet. Tankene går til et overvåkningssamfunn vi ikke ønsker oss. Men trenger det å bety brudd på personvernet om myndighetene vil bruke teknologi til smittesporing?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS