BI-professor Gisle J. Natvik.

– En ekstrem løsning å bruke oljepengene på én ting

– Det store spørsmålet er hvorfor vi ikke bruker mer av oljerikdommen på skatteletter i stedet for utgiftsøkninger, sier BI-professor Gisle James Natvik.

Publisert Sist oppdatert

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 øker oljepengebruken til 460 milliarder kroner, det dobbelte av nivået i budsjettene før pandemien.

Det er mange måter å være bekymret over oljepengebruken på. Gisle James Natvik ved Handelshøyskolen BI er ikke bekymret for at vi bruker for mye oljepenger, for at offentlig sektor er for stor, eller – «det er et helt forferdelig argument» – for at Norge har underskudd på handelsbalansen utenom olje.

Det er liten vits i å utvinne olje om vi ikke bruker gevinsten, påpeker han. Offentlig sektor er ikke det samme som offentlige utgifter, og basert på sysselsettingen er ikke offentlig sektor så stor. Og å ha fått oljepenger er som å få arv fra utlandet: da må du kjøpe for mer enn du tjener selv, hvis du ikke vil gi bort pengene igjen, og det gir nødvendigvis et underskudd på handelsbalansen utenom olje.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS