SPALTIST
Det er lov å håpe at finansminister Jens Stoltenberg kan bringe inn et noe mer edruelig og realistisk syn på frihandelens mange virkninger, skriver Espen Goffeng.
Foto: Shealah Craighead / Det hvite hus / Flickr
Den internasjonale handelens dogmer
Kanskje Trumps herjinger med sine handelspartnere kan føre med seg noe godt. Vi trenger nemlig en ny og dogmefri samtale om internasjonal handel, og dette kan være tidspunktet for den.
Man kan få inntrykk av at våre dogmer om de ensidig positive aspektene ved internasjonal handel har eksistert helt siden David Ricardo skrev om «komparative fordeler» tidlig på 1800-tallet.
Forskjellige land har forskjellige forutsetninger for produksjon, påpekte han. Om det kom av klima (vin), tradisjoner (håndverk) eller råvarer (metaller), så var dette sant. Hvorfor skal så alle lage alt? Kan vi ikke konsentrere oss om det vi er gode på, og tjene penger på hverandre?
Tanken er besnærende og enkel. Det er nok derfor den har slått så dype røtter hos alle rettroende og liberale mennesker. Kombiner den så med internasjonal liberal teori, som lover fred og frihet gjennom smilende handelssamarbeid, og man har en uslåelig samling argumenter for åpen frihandel land imellom.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her