– Er det noen norsk intellektuell som har stått for den kosmopolitiske, mangfoldspositive, innvandringsliberale holdningen som store deler av folket nå har gjort et eliteopprør mot, så er det Thomas Hylland Eriksen, sier Kjetil Rolness.

Ukens snakkis: Thomas Hylland Eriksen

Er det riktig å kreve at Thomas Hylland Eriksen tar avstand fra ting han skrev i 1990-årene? Minerva snakker med Martine Aurdal, Hans Petter Sjøli og Kjetil Rolness.

Publisert Sist oppdatert

Den siste tiden har debatten blåst friskt rundt Thomas Hylland Eriksen. Professoren ble intervjuet i Morgenbladet, og Kjetil Rolness minnet ham i en kronikk i VG om at han i 2004 hadde sagt at 1,5 millioner innvandrere burde komme til Norge og bo i Oslo-området, og at det ville være lønnsomt for Norge. Thomas Hylland Eriksen svarte med å si at Rolness sutret, og at han ikke er så innflytelsesrik som folk tror. Rolness svarte at «hvis det er sutring å avvise overoptimistiske sosiale eksperimenter, og holde innvandringen på et bærekraftig nivå, så bør vi ha mer sutring».

Deretter skrev lektor Karl-Eirik Kval i en kronikk i Dagbladet at Hylland Eriksen har «vunnet frem i sin kamp for ghettoer og multikultur», og tok for seg boken Veien til et mer eksotisk Norge, som Hylland Eriksen skrev i 1991. Professoren svarte at han hadde endret oppfatning på en rekke områder, og at han heller burde lese en bok han skrev i 2010.

Minerva spør: Er det riktig å kreve at Thomas Hylland Eriksen tar avstand fra ting han skrev i 1990-årene?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS