For å lese pluss-artikler må du være abonnent
Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
MINERVAS JULEKALENDER
I den toogtyvende luken i Minerva julekalender finner vi Årets intellektuelle, som er Cecilie Hellestveit.
«En intellektuell er en person som kan lese og tenke, ikke bare bredt og dypt, men også kritisk og fritt – uten en forhåndsbestemt konklusjon» – det sa i hvert fall Minervas redaktør Nils August Andresen til Klassekampen i sommer. Men det er ikke så mange som leser bredt, dypt og fritt lenger. Hverken akademikere eller Minerva-redaktører har tid til slikt midt mellom alle rapporteringskrav og måltall og distraksjoner i sosiale medier.
En som likevel gjør det, i hvert fall når temaet er internasjonal politikk, er Cecilie Hellestveit. Som arabisk- og russisktalende har hun også et godt utsynspunkt for ikke bare å lese bredt og dypt, men også å formidle om noen av våre dagers største konflikter. Og det gjør Hellestveit, enten det er i Dag og Tid, som ekspertkommentator i mediene, som spesialrådgiver for Norges institusjon for menneskerettigheter, medlem av Oljefondets etikkråd eller som rådgiver og sparringpartner for diverse lands myndigheter.
En intellektuell av Hellestveits type vil naturlig støte mot faglig motstand og kritikk fra mange hold. Hun er en faglig og akademisk bastard: ikke helt forsker, ikke bare folkerettsjurist, men ikke helt områdeekspert, en halv del praktiker og en halv del skribent. På hver tue sitter en ekspertkritiker klar til å si at hun ikke må komme her og komme her. Ikke minst hvis hun tar feil: Tidlig i desember spådde for eksempel Hellestveit at opprørerne i Syria ikke ville vinne frem mot russisk og iransk overmakt. Også for dette har hun fått mye kritikk. Feilen – at russerne ga opp – er likevel liten sammenlignet med andre intellektuelles: Thomas Hylland Eriksen mente som kjent at «ghettoer kan være en løsning på innvandrernes problemer». Og da har vi ikke engang begynt på Slavoj Žižek eller Judith Butler.
En intellektuell er altså noe distinkt annet enn et orakel. Hellestveit har likevel noe hennes kritikere ikke har, noe som er sjelden i norsk sammenheng: et globalt overblikk, en fordypning i viktige lands kultur og historie, en folkerettslig ekspertise som er rammet inn av en bred politisk forståelse, en analytisk og akademisk tilnærming som er temmet av erfaring fra virkeligheten. Hun lar tankene fly på tvers av både land og fagdisipliner, og den tankeflukten beriker offentligheten. Hellestveit er en av få nordmenn som virkelig tenker geopolitikk, i en tid der vi ser tektoniske skift i verden rundt oss. Og hun formidler det med intensitet og entusiasme, og vil at vi skal forstå at denne verden som vi nå engang er en del av, angår oss dypt.
Cecilie Hellestveit er Årets intellektuelle.
Til Minerva sier hun følgende:
– Nå ble jeg sjeldent rørt og dypt beæret. Og ubeskrivelig takknemlig for at noen skimter mitt kall midt i all støyen, det være seg medvind eller motvind. Dette var sannelig en gave som varmet til jul etter et strabasiøst og bekmørkt år med mye krig og elendighet. Nå skal jeg skåle, sammen med feiringen av det brutale Assad-regimets fall, og glede meg over privilegiet det er å få virke fritt slik jeg gjør, i et av verdens mest demokratiske land, som fortsatt er i fred, og hvor kvinner får ture frem slik jeg gjør.
Følg med frem mot jul, hvor følgen de kåringer blir avslørt:
Årets statsråd – Kari Nessa Nordtun
Årets stortingsrepresentant – Peter Frølich
Årets partileder – Sylvi Listhaug
Årets hauk – Guri Melby
Årets USA-ekspert – Ingen
Årets rebell – Arkitekturopprøret
Årets bekjennelse – Mímir Kristjánsson
Årets Oslo-borger – Zhira Beck
Årets avsløring – Se og Hør
Årets monarkist – Dag-Inge Ulstein
Årets feminist – Camilla Stoltenberg
Årets kommentator – Roar Hagen
Årets kronikk – Lærere ved Oslo katedralskole
Årets podkast – Ole Asbjørn Ness
Årets ildsjel – Bjørn Johan Berger
Årets comeback – Stefan Heggelund
Årets komet – Ola Svenneby
Årets homofile koreanske medieprofil – Fredrik Solvang
Årets historierevisjonister – Einar Duenger Bøhn og Öde Nerdrum
Årets debatt – Simen Velle-debatten om menn
Årets akademiker – Arnstein Mykletun
Årets intellektuelle – Cecilie Hellestvteit
Årets nordmann