Vaginadialoger

Er intimkirurgi et uttrykk for et absurd, nytt skjønnhetstyranni, eller en praktisk hjelp til kvinner?

Publisert

På t-banen på vei til Akademikliniken sitter jeg og scroller nedover på Facebook. Nyhetsfeeden min har plutselig fylt seg opp med reklame for skjønnhetsoperasjoner. Det dukker opp en reklame for intimkirurgi ved Akademikliniken. Jeg klikker meg inn på kommentarfeltet. «Dette er kjønnslemlestelse», «Disse såkalte kirurgene skulle mistet sin autorisasjon» og «Skulle vært forbudt!» Folk har sterke meninger om underlivsoperasjoner.

Inne på klinikken ved Ullevål stadion møter jeg plastikkirurg Ine Mørk som har spesialisert seg innen intimkirurgi hos kvinner. Kjønnsleppeoperasjon, eller labiaplastikk, er et kirurgisk inngrep som endrer på størrelsen eller formen på de indre eller de ytre kjønnsleppene. De vanligste årsakene for å ønske intimkirurgi ved Akademikliniken er for store eller for lange indre kjønnslepper. Omtrent halvparten av operasjonene Ine Mørk utfører er reduksjon av kjønnslepper.

– Gynekologer sier gjerne til disse kvinnene at det normalt, og alt er jo normalt, men hva når det plager deg? Hva når du skammer deg? Hva når du har tilbakevendende urinveisinfeksjoner eller får gnagsår av å sykle?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS