KULTUR

Den vanskelige «mellomposisjonen» i kristen samlivsdebatt

KRITIKK: I boken Det trofaste samlivet kommer den klassiske systematiske teologen Terje Hegertun til nye konklusjoner om hva et godt samliv er. Men argumentasjonen er usystematisk og utilfredsstillende.

Publisert Sist oppdatert

Det fortoner seg som et mulig paradigmeskifte i norsk konservativ protestantisk kristelighet: Terje Hegertun, professor i systematisk teologi ved Menighetsfakultetet – og en nestor i pinsebevegelsen, så vel som selverklært «klassisk» (altså konservativ) teolog – endrer sin samlivsetikk.

Det er en «mellomposisjon» Hegertun tar til orde for i sin nyutgitte bok, Det trofaste samlivet. På den ene siden fastholdes «den klassisk kristne posisjonen om en livslang troskapspakt mellom mann og kvinne», en konstellasjon som for Hegertun står i en «primærposisjon». På den andre siden vil professoren åpne opp for en homofil«livslang troskapspakt» – heretter bare «homofilt ekteskap» – slik at de som lengter etter dette «kan virkeliggjøre sine drømmer om det trofaste samlivet med den de elsker».

Kort fortalt er det altså begrepet «troskap» som sammenfatter Hegertuns samlivsetikk: «Fyrtårnet og gulltråden i denne tenkningen er den trofaste kjærligheten». Det er ved å definere denne essensen av det gode samlivet, og bygge en samlivsetikk på den, at professoren vil bidra inn i den protestantiske samtalen om seksualitet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS