KOMMENTAR
Covid-19-vaksinene aktualiserer en eldgammel diskusjon om patenter
Det er viktig å huske hva patenter er ment å gjøre: Sørge for en raskest og klarest mulig tilgjengeliggjøring av kunnskapen bak en oppfinnelse.
Alle er enige om at det beste er om flest mulig får tilgang på trygge og effektive vaksiner mot koronaviruset, slik at pandemien kan stanses. Store legemiddelselskaper har hoppet på, med lukrative avtaler i sikte. Et synspunkt som høres fra flere hold, er at det bør gis dispensasjon fra rettighetene til oppskriftene som besittes av legemiddelselskapene som har utviklet dem. Slik vil flest mulig produsenter kunne produsere vaksinene.
Isolert sett virker en slik løsning god. Land som India og Sør-Afrika har tatt til ordet for en dispensasjon innenfor TRIPS, som er avtalen som garanterer en minimumsbeskyttelse for immaterialrett for alle medlemmer av WTO. Sammen med et flertall i WTO har imidlertid Norge gått imot dette. Her hjemme har partiet Rødt, samt representanter fra Senter for Medisinsk etikk ved UiO, argumentert for en slik dispensasjon, slik Klassekampen skrev om i to saker 21. og 24. november.
Det kan være gode grunner til å fravike patentrettigheter i særegne tilfeller. Faktisk inneholder moderne patentlover nettopp slik unntaksbestemmelser, for eksempel for tvangslisensiering. Mange vil mene at en pandemi nettopp gir grunn til å frata patenthavere deres rettigheter, om enn midlertidig.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her