KOMMENTAR

Videregående er blitt den nye ungdomsskolen, og en bachelorgrad minner mer om en god videregående skole for 20 år siden, skriver Sanna Sarromaa.

Legg ned høyere utdanning?

Med samskriving av bachelor- og masteroppgaver kan vi egentlig bare legge ned hele høyere utdanning.

Publisert

Hva skal vi egentlig med høyere utdanningsinstitusjoner? I dagens samfunn kan vi jo alle lære om hva det skal være fra en eller annen video på YouTube. Det er da billigere og mer effektivt?

Foregående setning burde være en latterlig setning. Og man burde kunne svare: Høyere utdanning er en læringsarena og silingsmekanisme: Ved universiteter og høyskoler får studenter undervisning på toppnivå av vitenskapelige ansatte som driver forskning nær undervisningen. Studenter har eksamener som fordrer at de tilegner seg og dokumenterer kunnskapen, og deretter får de karakterer som gir arbeidsgivere nyttig og viktig informasjon om kompetansen de besitter.

Det burde man kunne svare. Men i økende grad kan man dessverre ikke det. Og spørsmålet er relevant igjen etter beslutningen om at Høgskolen i Innlandet (HINN) blir universitet! Nyheten kommer kort tid etter at det ble kjent at enkelte fakulteter der vil innføre obligatorisk samskriving av oppgaver helt opp til masternivå. I vår kom to bekymringsmeldinger fra ulike fagmiljøer om for lite tid til å forberede undervisning. Minerva er også kjent med at vitenskapelige ansatte ved høyskolen jevnlig bes om å undervise i emner langt utenfor eget fagfelt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS