KOMMENTAR

Mari Holm Lønseth og Henrik Asheim legger frem Høyres nye programutkast på Høyres Hus.

Den milde høyrebrisen fortsetter

Selv om det er en lettøl-variant av Unge Høyres program, viser Høyres programforslag en forsiktig høyredreining.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i vår stemte Unge Høyre gjennom sitt program. Det var et knallhardt program, som foreslo kraftig omlegging av norsk politikk, både ved å foreslå kutt i sykelønn, legalisering av cannabis, og stor innstramming på innvandringsområdet. Dessuten ville de starte forhandlingene om norsk EU-medlemskap, med mål om fullverdig innlemmelse innen 2030.

Førsteutkastet til Høyres nye program er lettøl-varianten av samme budskap: en god smak av høyredreining, men ikke direkte berusende heller. Det er nok tilsiktet, slik også programkomiteens leder Henrik Asheim innrømmer. Dermed behandles endring i sykelønnsordningen med en ugjennomtrengelig ordsalat; i rusdebatten står partiet på avkriminaliseringsreformen de selv foreslo i regjering. Innvandringspolitikken strammes derimot inn noen klare, systemendrende hakk – det vil si, det skal i hvert fall utredes. Høyre skal fortsette å «arbeide for norsk EU-medlemskap», men det arbeidet har en tendens til ikke å gi så mange konkrete resultater. 

Målet for programarbeidet Asheim har ledet har vært ikke å være et reverseringsparti fra politikken til Støres regjering. Viken fylkeskommune skal ikke gjenoppstå med dette programmet. I abortspørsmålet tar programmet høyde for alle tenkelige utfall av den pågående behandlingen av regjeringens forslag til ny abortlov. Med de utfordringene vi står overfor – både sikkerhetspolitisk, men også nasjonaløkonomisk, med eldrebølge og et kostbart grønt skifte – bør ikke et ansvarlig styringspartis valgprogram være en tumleplass for omkamper. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS