DEBATT

Matilde Hoel Skogheim er ikke overrasket over høyredreiningen blant de unge.

Det er ikke rart at unge blir mer konservative

I det siste har mediene tatt opp at unge beveger seg mot høyresiden i politikken. Man tar feil om man tror grunnen bare er TikTok.

Publisert Sist oppdatert

I tiden etter skolevalget 2023 har de borgerlige partiene gjort det skarpt i måling etter måling blant unge. Det gjelder både blant gutter og jenter. 

Forskjellen til 2019 og 2021 er stor og påfallende. Dengang ble  vi unge hyllet for å engasjere oss i saker som klima, rasisme og likestilling. Med en gang man velger å stemme på andre partier, virker det som det er et problem. Da handler det plutselig ikke lenger om hva unge faktisk mener, men at de blir påvirket eller følger høyrebølgen som en trend. 

Kanskje det er så enkelt som at de unge faktisk heller ønsker seg den borgerlige politikken?

Ytringsfriheten er et eksempel på noe som står veldig sentralt hos unge fordi mange er lei av å føle de ikke kan si det de mener. De ønsker kanskje å sette en stans for det årvåkne samfunnet, som ikke tillater alle slags ytringer, der det eneste alternativet blir partier plassert på høyresiden.

Vi har sett at FrP har blitt et svært populært parti blant unge og særlig unge menn. Dette tror jeg stort sett er på grunn av partiets fokus på utfordringer med innvandringspolitikken og den økende ungdomskriminaliteten. Flere unge gutter har opplevd vold, ran og frykt for gjengkriminelle. Man bør derfor kanskje tenke seg at unge retter seg mot FrP fordi de syns de taler deres sak mest.

Privatøkonomi påvirker ikke bare de voksne i hjemmet. Flere opplever at familiene deres må stramme inn hjemme på grunn av økende skatter og at alt blir dyrere. Dette gjør at de tenker nytt og søker løsninger, som kan gi dem en tryggere økonomisk fremtid og lar dem sitte igjen med mer penger selv.

Ungdomspartiene på høyresiden har også lyktes med å nå ut til unge på en helt annen og bedre måte enn de andre partiene. Dette så vi ganske tydelig i skolevalget i fjor. De var ikke bare på Tiktok, men fokuserte også på hjertesaker de har for elever, unges frihet og rettigheter, som kanskje ga mange et annet bilde på de partiene som vanligvis blir omtalt som konservative.

Det er altså ikke rart at flere unge nå velger konservative partier og synspunkter, samtidig som de blir mer liberale i saker som ytringsfrihet. Jeg mener vi tar standpunkt basert på våre egne opplevelser og ønsker for fremtiden vår, ikke fordi noe er galt med oss. Det viser bare at vi har en egen stemme, som vi også bruker til å ta plass i samfunnet og få sakene våre hørt.

Powered by Labrador CMS