INNSIKT

SIAN og høyreekstremismen

Siden starten har det vært kort avstand mellom SIAN og høyreekstreme miljøer. Mye tyder på at forbildet for markeringene deres er det danske partiet Stram Kurs.

Leder for det danske partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan (iført cap), deltok i august 2019 på en markering i Spikersuppa i Oslo etter invitasjon fra Selvstendighetspartiet. Paludan har siden 2018 stått bak en rekke stuntaksjoner i Danmark, og er sannsynligvis et forbilde for SIAN, skriver John Færseth.
Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har miniorganisasjonen Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN) fått stor oppmerksomhet på grunn av de voldsomme opptøyene som har blitt utløst av markeringene deres.

Mange av oss er sjokkerte over scenene fra Oslo sentrum lørdag, samtidig som det er vanskelig å ikke reagere på de mange grovt rasistiske utsagnene som har kommet fra SIAN-aktivister i årenes løp som at muslimer er «notoriske seksualpredatorer», «morderzombier» og «en tilbakestående kultur». For den saks skyld er det også vanskelig å ikke reagere på klassisk høyreekstrem retorikk som at det pågår en «befolkningsutskifting» og at media, politikk og domstoler er fulle av «kulturmarxister».

For mens det er diskutabelt om SIAN selv kvalifiserer som høyreekstrem i streng forstand ettersom den foreløpig ikke har tatt til orde for voldsbruk, er det ingen tvil om at organisasjonen hele tiden har hatt svært kort avstand til langt mer ekstreme miljøer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS