Stålverket i Gary i Indiana er fortsatt byens største arbeidsgiver, men stillingene har falt drastisk de siste 50 årene, fra over 30 000 på 1970-tallet til drøye 2200 i dag. Bildet er tatt i 1973.

Studie: Buy American blir dyrere, med laber effekt

Innstrammingen i regelverket for offentlige innkjøp i USA de kommende årene vil ifølge fersk studie øke kostnadene, men ikke gi så mange arbeidsplasser.

Publisert

Buy American Act (BAA) stammer fra 1933 og Den store depresjonen. Loven regulerer offentlige innkjøp og har fungert som en blåkopi for krav om innenlandsk produsert innhold i nyere offentlige pakker. For eksempel krever «Build America Buy America»-programmet at alt av jern, stål, ferdigvarer og byggematerialer som brukes til infrastrukturinvesteringer skal være produsert i USA.

BAA-reglene krever nå at i) varer kjøpt av føderale myndigheter i USA er produsert i USA, og ii) at minst 50 prosent av kostnadene til å produsere varen er brukt på USA-produserte innsatsfaktorer.

Trump- og Biden-administrasjonene har sammen innført de største endringene i lovgivningen på nærmere 70 år, noe som vil gjøre den betydelig mer restriktiv innen 2029, understreker Matilde Bombardini ved Berkely og tre andre økonomer i en fersk NBER-studie.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS