FRA PAPIRUTGAVEN

– Det vi har kjent som normalen, kommer ikke tilbake

Norge vil bli stilt overfor mange flere krevende beslutninger, og må prioritere hardere både ute og hjemme. Minerva har snakket med Ine Eriksen Søreide om Norges plass i verden i dag – etter at den dype freden ligger bak oss.

Publisert Sist oppdatert

– Nils August Andresen (NAA): De siste ti årene har i internasjonal politikk har vært de mest dramatiske på lang tid: Vi hatt anneksjonen av Krym, krigen i Donbas, Brexit, Donald Trump, en global pandemi og full krig i Ukraina. Det skrives bøker om autoritære lederes tilbakekomst – ikke bare Putin og Erdogan, men også Orbán, Duterte eller Modi. Kinas vekst har gått fra å være noe vi har snakket om at skal komme til noe som er her. Det påvirker alle relasjoner, og en krig om Taiwan truer i horisonten. Hvordan endrer alt dette rammene for hva det betyr å være en norsk politiker?

– Ine Eriksen Søreide (IES): Det endrer rammene relativt mye. For å spole litt tilbake: Når jeg holder foredrag rundt i landet, snakker jeg ofte om at vår generasjon er den som er vant til den dype freden. Vi ble voksne i perioden som kom etter slutten av den kalde krigen. Vi er vant til internasjonale institusjoner som fungerer, vi er vant til at pilene stort sett peker én vei, og det er oppover. Vi er vant til teknologisk fremgang, økonomisk vekst og utbredelse av demokrati, til at det blir færre fattige i verden og til at fremskritt i det hele skjer i en ganske ubrutt linje.

Og så kommer det en nokså voldsom korreksjon. Og den tror jeg vi har vanskelig for å ta ordentlig inn over oss. Det er fortsatt mange som tenker at alt dette egentlig bare er en liten hump i veien. Men jeg mener at det vi opplever nå med all usikkerheten og uforutsigbarheten, det er den nye normalen. Og vi må forholde oss til verden som den er, ikke som vi skulle ønske at den var.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS