DEBATT

Sanaullalah Ghafari, eller Shahab al Muhajir, er den antatte lederen av ISKP fra Afghanistan. Amerikansk etterretning har utlovet en dusør på ham på 10 millioner dollar.

Når kommer det neste angrepet?

For ekspertene er det ikke bare et retorisk spørsmål. Terrortrusselen, spesielt fra IS, er overhengende. USA frykter et nytt storangrep.

Publisert Sist oppdatert

Dette er blodig alvor. Angrepet mot konserthuset i Moskva viste hva IS(KP) fremdeles er i stand til. Mannen som trolig sto bak heter Sanaullalah Ghafari, eller Shahab al Muhajir, antatt leder av ISKP fra Afghanistan. Han er nå ansett som verdens farligste terrorist, og amerikansk etterretning lover en dusør på 10 millioner dollar for hans hode. USA har hatt ham i kikkerten lenge, og advarte russerne mot et mulig angrep i Moskva.

Under Ghafari bruker ISKP høyprofilerte angrep som et rekrutteringsverktøy, særlig mot tadsjikere og usbekere i Sentral-Asia, i stedet for Afghanistans pasjtunske majoritet, som utgjør ryggraden i Taliban, sier kilder til Reuters.

ISKP har hentet navnet sitt fra et gammelt persisk begrep for regionen Khorasan, som omfattet deler av Iran, Turkmenistan og Afghanistan, samt områder i Tadsjikistan og Usbekistan. Målet er å etablere et kalifat i dette området.

I USA blinker varsellampene mørkerødt. «Det føles nesten som om vi går i søvne inn i dette øyeblikket – der noe stort kan skje. Det kan spores tilbake til det nøyaktige stedet der 11. september-komplottet ble klekket ut – Afghanistan», sier Colin Clarke, forskningsdirektør for Soufan Center i et intervju med SpyTalk-podkasten. Han har flere ganger advart om trusselen fra Ghaffari og ISKP.

Det feil å si at «IS er tilbake» - for gruppen forsvant aldri. Kalifatet ble utslettet, men IS som organisasjon forsvant ikke. Og det fins fremdeles de som er villige til å ofre alt i hellig krig. Ti år etter at kalifatet ble proklamert er IS mer integrert enn noensinne, hevder Aaron Y. Zelin i War on the Rocks. «Nå som Den islamske staten er tilbake i nyhetsbildet også utenfor Syrias grenser (med angrep i Iran, Tyrkia og Russland i år, i tillegg til en rekke avvergede komplotter i Europa), er det en grunnleggende misforståelse av hvordan gruppen opererer i dag.»

Ifølge Zelin har IS forflyttet sitt viktigste kontrollorgan fra Syria til Somalia, og tatt i bruk hele sitt globale provinsnettverk. Målene er de samme, og organisasjonen har tilpasset seg et endret miljø. Utfordringen fra IS i dag er annerledes, og at den er også mer motstandsdyktig mot press.

Heldigvis ble verken OL i Paris eller Taylor Swift-konserten i Wien rammet av større aksjoner. De er blitt betydelig vanskeligere å gjennomføre, med et mye bedre internasjonalt politisamarbeid. Belgisk politi forhindret en aksjon mot OL ved å arrestere et titalls medlemmer av ISKP like før. ISKP er IS-gruppen som slo til mot konserthuset Crocus City Hall i Krasnogorsk utenfor Moskva i mars i år, der 150 personer ble drept. Amerikansk etterretning advarte østerrikske kolleger om trusler mot Swifts konsert i Wien, så den ble avlyst.

Enkeltpersoner er mye vanskeligere å stanse. I Solingen i Tyskland ble tre drept og fire hardt skadet torsdag. Gjerningsmannen, fortsatt på frifot, gikk etter ofrenes struper. I Galway ble den irske feltpresten Paul Murphy sist torsdag angrepet med en stor bajonettlignende kniv i Galway. Angrepet skjedde mens han satt i bilen. Etter fem varselskudd ble gjerningsmannen arrestert. Murphy overlevde.

Det viste seg å være en 16 år gammel gutt som hadde blitt radikalisert på internett. Det var første gang Irland opplevde et slikt angrep. Derimot ser det ut til at en så lav alder ikke lenger er uvanlig. Tre personer som ble arrestert etter truslene mot Swift-konserten var 17, 18 og 19 år gamle. De ville drepe «så mange mennesker som mulig». 18 år-ingen, fra Irak, hevder å tilhøre IS.

Enda verre: i Frankrike er en 12 år gammel gutt nettopp blitt dømt for å ha lastet ned 1700 propaganda-videoer med islamistiske massakre. Han delte dem også med andre.

Taylor Swift har reagert på avlysningene i Wien. «Å få avlyst konsertene i Wien var knusende,» skriver hun på Instagram. «Grunnen til avlysningene fylte meg med en ny følelse av frykt og en enorm skyldfølelse fordi så mange mennesker hadde planlagt å dra på konsertene,» skriver den amerikanske superstjernen videre.

Hun representerer alt IS hater: haram (syndig) musikk, like syndige kostymer og feminisme. En annen, viktig gnist som når som helst kan fyre opp under et nytt angrep er den eksplosive situasjonen i Midtøsten.

Den pågående valgkampen i USA kan trigge et massivt angrep. I mellomtiden kan/vil vi få flere mindre varianter, som det som fant sted i Irland. Det er bare å innse: IS må stadig bekjempes. Enten det er i felten i Syria eller Afrika eller på PCen til en irsk 16-åring.

Powered by Labrador CMS