For å lese pluss-artikler må du være abonnent
Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud
MINERVAS JULEKALENDER
I den syvende luken i Minervas julekalender finner vi Årets bekjennelse, som er Mímir Kristjánsson.
Bekjennelser – Confessiones – er en eldgammel litterær genre, fremmet blant annet av Augustin. På sitt beste gir slike bøker innsikt i oss selv og forståelse for dem som ikke er som oss selv.
Mímir Kristjánsson har i år gitt ut boken Pabbi – en familiesaga om drukkenskap. Og den gjør utvilsomt begge deler. Den rå skildringen av farens og egen alkoholbruk er full av erkjennelser om den menneskelige tilstand: Individet og familien, arv og miljø, drifter og plikter, selvforståelse og skjebne.
Innholdet i boken kan sikkert brukes til å diskutere politikk. Hva slags ruspolitikk bør man føre, for eksempel, gitt denne type erfaringer? Men det er uinteressant i akkurat denne sammenhengen. Det private er politisk, sa de gamle radikalere, men et enda bedre grunnlag for politikk er likevel forskning, statistikk og en bredde av fortellinger. Og det politiske er ikke Kristjánssons anliggende. Hans bok viser heller kanskje det motsatte: at det politiske er privat. Boken gir en bakgrunn for å forstå også politikeren Kristjaánsson på nye måter.
Noen kritikere har spurt om ikke boken gir et for romantiserende forhold til rus; om hva det sier om forfatteren at han ikke klarer å ta et entydig standpunkt til sin vei fremover. Under ligger spørsmål som: Er en slik bok bra for samfunnet? Kommer folk til å få et sunnere forhold til alkohol?
Som Kåre Willoch sa: Spørsmålet er galt stillet. En bekjennelse er ikke en andaktsbok. Og dette er altså ikke kategorien for årets stortingsrepresentant. Vi gratulerer Mímir Kristjánsson som Årets bekjenner.
Mímir Kristjánsson sier følgende til Minerva:
– Det er ingenting i verden som er vanskeligere enn å være ærlig, i alle fall når man er politiker. Derfor er det en stor ære å få en pris som denne! Ikke minst når den kommer fra de garvede begersvingerne i Minervas redaksjon.
Følg med frem mot jul, hvor følgende kåringer blir avslørt:
Årets statsråd – Kari Nessa Nordtun
Årets stortingsrepresentant – Peter Frølich
Årets partileder – Sylvi Listhaug
Årets hauk – Guri Melby
Årets USA-ekspert – Ingen
Årets rebell – Arkitekturopprøret
Årets bekjennelse – Mímir Kristjánsson
Årets Oslo-borger
Årets avsløring
Årets monarkist
Årets feminist
Årets kommentator
Årets kronikk
Årets podkast
Årets ildsjel
Årets comeback
Årets komet
Årets homofile koreanske medieprofil
Årets historierevisjonist
Årets debatt
Årets akademiker
Årets bok
Årets intellektuelle
Årets nordmann