MINERVAS JULEKALENDER

Årets podkast er Ness.

Årets podkast: Ole Asbjørn Ness

I den fjortende luken i Minervas julekalender finner vi Årets podkast, som er Ole Asbjørn Ness.

Minervas begrunnelse:

Norsk offentlighet er full av podcaster, fra NRK-sendinger til fjase-radio og til agendasettere. I vrimlen av hørbart innhold krever det både særegenhet og teft for å kunne slå igjennom. 

En som for alvor har fått det til i år, er Ole Asbjørn Ness. Han gikk i høst over fra å være vert for en kortversjon podcast i Nettavisen, med kvarterslange innslag om dagsaktuelle tema. Med sin nylanserte variant på iNyheters plattform, klokker sendingene gjerne inn på minst én time. Ness er i skrivende stund den mest populære norske podkasten i Norge i Podtails oversikt, foran både Wolfgang Wee og Forklart.

På kort tid har Ness altså løftet seg til blant de mest hørte politiske podkastene i landet. Det er åpenbart at han treffer en nerve og et publikum. 

Temaene han tar opp er gjerne motstrøms og anti-establishment, slik som kritikk av det grønne skiftet eller norsk Midtøstenpolitikk. Ness kan være både brysk og sveipende i sine påstander og sin kritikk, men han har en særegen evne til å fremstå med både glimt i øyet og evne til å få gjestene til å slippe seg løs. Ikke minst klarer han også å skape genuine samtaler med meningsmotstandere, som Usman Rana eller Olav Elgvin om islam i Norge, Ingrid Liland i MDG om kjønn, vegetarmat og ruspolitikk, Dag Olav Hessen om Peter Wessel Zappfe – eller til og med Minervas redaktør Nils August Andresen om krigene i Midtøsten. I sum er dette en opplysende podkast, også for dem som ikke nødvendigvis er enige.

For dem som først og fremst kjenner Ness fra tweeter i sosiale medier, kan han stundom fremstå som en i overkant ubehøvlet rabulist. Sosiale medier fremmer ikke alltid den gode samtale. Men i podkasten Ness gjør han både seg selv og sine gjester til bedre samtalepartnere. På denne måten er det også et bidrag til å bryte ned ekkokamrene som for mange både tradisjonelle og sosiale medier ellers for ofte bidrar til.

Årets podkast er Ole Asbjørn Ness.

Til Minerva sier han følgnede:

– Dette er fantastisk hyggelig! Ekstra hyggelig at begrunnelsen ligger så nær det jeg vil at podkasten skal være. I sosiale medier lar jeg reptilhjernen herje fritt, den har sin misjon, men i podkaster så kan man lære uendelig mye av å snakke med smarte mennesker, og aller mest lærer man av de som er uenig med en selv. Jeg har en beinhard tro på at det åpne samfunnets største konkurransefortrinn er meningsbrytning og en konkurranse mellom ideer, det vil jeg at podkasten min skal bidra til. Om jeg taper debatter, eller tar feil, så vinner samfunnet, så det er bare bra, og lytterne koser seg! 

Følg med frem mot jul, hvor følgen de kåringer blir avslørt:

  1. Årets statsråd – Kari Nessa Nordtun

  2. Årets stortingsrepresentant – Peter Frølich

  3. Årets partileder – Sylvi Listhaug

  4. Årets hauk – Guri Melby

  5. Årets USA-ekspert – Ingen

  6. Årets rebell – Arkitekturopprøret

  7. Årets bekjennelse – Mímir Kristjánsson

  8. Årets Oslo-borger – Zhira Beck

  9. Årets avsløring – Se og Hør

  10. Årets monarkist – Dag-Inge Ulstein

  11. Årets feminist – Camilla Stoltenberg

  12. Årets kommentator – Roar Hagen

  13. Årets kronikk – Lærere ved Oslo katedralskole 

  14. Årets podkast – Ole Asbjørn Ness

  15. Årets ildsjel

  16. Årets comeback

  17. Årets komet

  18. Årets homofile koreanske medieprofil

  19. Årets historierevisjonist

  20. Årets debatt

  21. Årets akademiker

  22. Årets bok

  23. Årets intellektuelle

  24. Årets nordmann

Powered by Labrador CMS