KOMMENTAR

Diskusjonen om koronapandemiens opphav skaper splid i USA – mens Kina i stor grad går fri

Lekkede e-poster som viser at forskere tidlig i pandemien dekket over bekymringer om en laboratorielekkasje, bidrar ytterligere til politisk polarisering i USA. Men ansvaret for at vi fortsatt vet for lite om virusopphavet, ligger i Beijing.

Publisert

Som Minerva omtrent har vært alene om å påpeke i Norge, er det nå ganske bredt akseptert at teorien som sier at koronaviruset SARS-CoV-2 kan ha oppstått i et laboratorium, og at smitten som forårsaket pandemien skyldtes et uhell, er både legitim og rimelig.

Det er ikke snakk om en teoretisk mulighet, som å møte på den berømmelige sorte svane: I fravær av noen direkte bevis den ene eller annen vei, og i lys av det vi nå vet om forskningsprogrammene ved Wuhans virologiske institutt, må vi nå kunne anse det som like sannsynlig at koronaviruset ble kunstig frembrakt som at det oppstod i et kinesisk våtmarked hvor delikatesser som pangoliner og flaggermus ble solgt. 

Minerva skrev nylig om hvordan sentrale forskerkolleger opprinnelig holdt døren åpen for teorien om laboratorielekkasje, inntil de av uvisse grunner stengte den igjen. Mye dreier seg om artikkelen «The proximal origin of SARS-CoV-2», publisert i Nature Medicine i mars 2020. Artikkelen konkluderte med at det var overveiende sannsynlig at viruset oppstod mellom dyr, og mediene formidlet raskt nyheten. Å tro på såkalt «Lab leak» ble deretter i dannet selskap tolket som et kjennetegn på at man trodde på konspirasjonsteorier. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS