NYHET
Hennes & Mauritz får kritikk i Kina for å ikke lenger ville kjøpe bomull fra Xinjiang etter mistanker om tvangsarbeid i provinsen.
Usien
Kinesiske kjendiser starter boikott av vestlige klesmerker
Flere vestlige klesprodusenter nekter å nyttiggjøre seg av bomull man frykter er produsert med tvangsarbeid. Kinesiske medier svarer med å stemple Nike, Adidas og Hennes & Mauritz som «ondsinnede svikere»
I Kina blir flere vestlige klesprodusenter, deriblant H&M, Adidas og Nike utsatt for en svertekampanje av kinesiske medier og kjendiser.
Feiden følger tidligere beslutninger fattet av de samme klesprodusentene om å ikke nyttiggjøre seg av bomull fra Xinjiang provinsen i Kina. Kinesiske myndigheter er blitt anklaget for å ha innrullert store deler av provinsens uigurske minoritetsbefolkning i tvangsarbeid, for å produsere bomull. Bomullproduksjonen i Xinjiang utgjør 85 prosent av Kinas samlede produksjon av bomull, og 20 prosent av verdens totale bomullsproduksjon.
Beslutningen fra de vestlige klesprodusentene om ikke å bruke bomull fra denne provinsen ligger et stykke bak i tid. Hennes & Mauritz annonserte sin beslutning om ikke å benytte seg av bomull fra Xinjiang i fjor høst. Den amerikanske klesprodusenten Nike har på sin side også problematisert forholdene i Xinjiang lenge.
Kinesiske myndigheter har på sin side avfeid alle anklager om tvangsarbeid i provinsen, og hevder i stedet at befolkningen der inngår i et omskoleringsprogram utformet for å avvikle fattigdom i provinsen.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her