Kvinner bør spille mot menn, fordi de kan bli like gode som menn, mener regjerende norgesmester for kvinner Sheila B. Stanford.
Foto: Linda Fagerli Sæthren
Judit Polgár vil droppe kvinnetitler i sjakk
– Det Polgár sier er veldig fornuftig, sier regjerende norgesmester for kvinner Sheila B. Stanford. Likevel er hun selv usikker på om fjerning av kvinnetitler er veien å gå.
Hva betyr likestilling? Det er dette store, filosofiske spørsmålet som settes på spissen i debatten som nå er under oppseiling i sjakkverdenen. En uke før sjakk-OL går av stabelen 10. september i Budapest, foreslår nemlig ungarske Judit Polgár å fjerne egne kvinnetitler i sjakk. I stedet kan det – foruten den tradisjonelle VM-tittelen – være egne titler basert på spillernes rating, uavhengig av kjønn, foreslår hun.
Fysiske forskjeller gjør det tilnærmet utenkelig at de beste kvinnene kan hevde seg mot eliten blant menn i tradisjonelle idretter som langrenn, boksing, friidrett eller fotball. Også i sjakk har det historisk vært en enorm kjønnsforskjell. I dag er ingen kvinner rangert blant de topp hundre spillerne i verden. (Kinesiske Hou Yifan har noen få ratingpoeng for lite.)
Men det betyr ikke at det ikke er mulig, og det er nettopp det Judit Polgár er eksempelet på. På sitt beste var hun nemlig rangert som den åttende beste sjakkspilleren i verden, uansett kjønn, og hun kunne slå hvem som helst – inkludert en lang rekke verdensmestere som Magnus Carlsen, Anatolij Karpov, Garry Kasparov, Vladimir Kramnik, Boris Spasskij og Viswanathan Anand. I 1991 ble hun tidenes yngste stormester, 15 år og fire måneder gammel, og slo med det den tidligere rekorden til Bobby Fischer fra 1958.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her