Pixabay
Når klimamålene ryker, men verden består
Boken «Kollaps» skiller seg fra annen klimalitteratur ved at den fornekter pessimisme.
Mens stortingspolitikerne og statsrådene våre ennå debatterer bensinavgifter og innovasjonspenger som klimatiltak, har en rekke akademikere fra ulike fagdisipliner – humaniora og naturvitenskap – skrevet bok om de grunnleggende endringene klimakrisen vil forårsake. Essaysamlingen Kollaps – På randen av fremtiden, redigert av Peter Bjerregaard og Kyrre Kverndokk, inneholder femten tekster om hvordan hele verden står overfor en grunnleggende omveltning uten sidestykke i årene som kommer – og hvordan vi skal forholde oss til det.
Professor i biologi ved Universitet i Oslo Dag O. Hessen og professor i sosialantropologi Thomas Hylland Eriksen ved samme universitet er blant de mer kjente forfatterne i samlingen. Men en rekke mindre kjente akademikere har også levert sine bidrag. Alle essayistene definerer begrepet kollaps i videre forstand, for så å anvende begrepet i en sammenheng der artsutryddelse, artstap og klimaendringer inngår.
Det mest interessante eksempelet finner vi i Dag O. Hessens essay Liv av død – Katastrofer som evolusjonær kraft. Hessen viser til forskjellen mellom samfunnsomveltninger i historien, slik som den industrielle revolusjonen og omveltninger i naturen, slik som den kambriske eksplosjonen for 540 millioner år siden. Forskjellen er at de politiske og industrielle omveltningene vi har opplevet i historien, for eksempel de marxistiske revolusjonene, omfattet en tredjepart av verden. Klimaendringene vil ramme hele verden, uten unntak.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her