Seniorøkonom Kyrre Aamdal, DNB Markets.

Frykter høy skatt mer enn høyt sykefravær

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets er mer bekymret for høyt skattenivå og dyre klimatiltak enn for produktivitet og sykefravær.

Publisert

OECDs landrapport om Norge sier det, det gjør også IMF, mange økonomer er bekymret, og selv regjeringens egen Perspektivmelding advarer. I sin morgenrapport onsdag oppsummerer DNB Markets denne tilsynelatende konsensusen slik: «Produktivitetsveksten har lenge vært lav, og er nå blant de laveste i OECD. For å bedre velferden fremover er det avgjørende å løfte produktivitetsveksten. Utviklingen i offentlige utgifter er ikke bærekraftig på sikt, og offentlig pengebruk må reduseres og effektiviseres. Antall uføre og sykefraværet er høyt, høyere enn i andre land og legger beslag på en stor del av offentlige utgifter». 

Men seniorøkonom Kyrre Aamdal og valutastrateg Magne Østnor i DNB advarer mot å svartmale situasjonen basert på disse parametrene. Det kan nemlig være at symptomene på norsk økonomis strukturelle utfordringer til dels er uunngåelige konsekvenser av at vi har oppnådd mye av det vi har ønsket, mener de to.

– Vi må ikke glemme utgangspunktet

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS