Avkolonialisering av vitenskapen er en elendig idé

Nok en meningsløs debatt fra utlandet blir forsøkt appropriert inn i norsk akademia. 

Publisert Sist oppdatert

I Aftenposten 7. juni kan vi i et innlegg fra Cindy Horst og Ida Roland Birkvad ved PRIO lese at forskningen og akademia må avkoloniseres. Dermed er nok en meningsløs debatt fra utlandet appropriert inn i norsk samfunnsdebatt.

Debatten om «avkolonisering» av undervisningen har pågått lenge i den engelskspråklige verden. Når det hele begynte er litt vanskelig å si, men i etterkant av #RhodesMustFall-protestene ved University of Cape Town i 2015, hvor universitetet til slutt fjernet en statue av Cecil Rhodes fra campus, har bevegelsen blitt mer synlig. Debatten har også utviklet seg til å handle om hvordan universitetene systematisk undertrykker eller ignorerer ikke-vestlige perspektiver.

Argumentet går omtrent slik: vitenskap utviklet seg samtidig som europeerne erobret kolonier. Fordi europeerne koloniserte land, frigjorde det ressurser som gjorde at europeerne kunne bruke mindre tid til å dyrke mat, og mer tid til å forske. Ergo er vitenskapen en arv fra kolonitiden, og den må dermed avkoloniseres. Det er i hvert fall slik det fremstår av innlegget til Horst og Birkvald.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS