DEBATT

Lars Mikael Barstad Løvold er 1. nestleder i Fremskrittspartiets Ungdom.

Kongehuset er overfinansiert

Publisert

Samlet sett vil kongehuset få 316 millioner kroner neste år. Det gjør det norske kongehuset til et av de dyreste i Europa. 

Jeg er stolt av monarkiet vårt, det er både stabilt og samlende, særlig i utfordrende tider. Men når kongehuset vårt er et av de dyreste i Europa og langt dyrere enn våre naboland, bør man stille spørsmålet om de får for mye. 

Den belgiske professoren Herman Matthijs publiserte en rapport i avisen Volksckran hvor han gikk gjennom kostnadene til monarkiene i Europa. Tallene rapporten er basert på er riktig nok fra 2010, men med utviklingen av kostnadene for monarkiet i Norge betyr ikke det at vi stiller noe bedre. 

Rapporten viser at kong Harald er den tredje dyreste monarken i Europa. Storbritannia topper listen, men ser vi på kostnadene fordelt på innbyggertall og aktive medlemmer i kongefamilien så er Norge nesten fem ganger dyrere enn Storbritannia og mer enn 4 ganger så dyrt som Sverige.

Samtidig som andre kongehus strammer inn på pengebruken og noen får beskjed om å bidra mer til fellesskapet - så får den norske kongefamilien stadig mer. 

Historisk sett billig

Historisk har kongehuset vært billig i drift, allerede fra begynnelsen av fikk det norske kongehuset betydelig mindre enn nabolandene. Det var viktig at kongehuset ikke skulle være like dekadent og ekstravagant slik det var i andre land. 

Tidlig på 1900-tallet da Stortinget diskuterte økning i apanasjen til kongefamilien, satt pengene stramt. I enkelte perioder etterspurte kongehuset mer penger bare for å kunne dekke inn utgifter til oppvarming, renhold og strøm. Nå får kongefamilien 20 millioner til sarkofag. Det er helt forståelig at det skaper reaksjoner

Hva betyr det for monarkiet?

Den siste tiden har man sett fallende oppslutning for monarkiet, mye av dette fallet kan nok forklares av sakene rundt prinsesse Märtha Louise og hennes bruk av prinsessestittelen sammen med kommersielle interesser. Siktelsen for vold mot Marius Borg Høiby kan også bidra til at flere blir kritiske til kongehuset.

Når kongehuset i Norge er såpass mye dyrere enn andre i sammenlignbare land, svekker det også tilliten til monarkiet. Som en stolt støttespiller av kongehuset vårt mener jeg det er grunnleggende viktig at man ser på midlene som gis med ett kritisk blikk. På enhver post av statsbudsjettet der det brukes skattepenger må det være et krav om ansvarlig pengebruk, uansett hva det gjelder.

Powered by Labrador CMS