SPALTIST
Det er et fattig liv om vi må vente til det er helt trygt før vi våger å reise, møte andre mennesker eller gjenoppta kontakt med dem vi er glade i, skriver Kathrine Jebsen Moore.
En retur til hverdagen, takk
Livet bør handle om mer enn å unngå døden.
«Koronapandemien er ikke den største krisen i vår historie. Det er ikke engang den største helsekrisen i vår historie. Men nedstengingen er uten tvil den største inngripen i vår personlige frihet noensinne», skriver Lord Sumption, tidligere høyesterettsdommer i Storbritannia, i The Daily Mail på søndag. Ikke engang i krigstid har regjeringen stengt skolene, eller bedt folk om å holde seg hjemme, med de enorme konsekvenser dette har for både individer og samfunn, helse og økonomi, påpeker han. Dette gjelder i så å si hele Vesten. Men til nå har Lord Sumption vært en enslig svale, kun akkompagnert av en håndfull kritikere av nedstengningsstrategien.
Men fra å være rimelig enige i begynnelsen – mye på grunn av usikkerhet om virusets letalitetsrate og ødeleggelsespotensiale, og dystre scener fra Nord-Italia – har det likevel vokst seg frem en opposisjon som stiller spørsmål ved ferden videre. I begynnelsen oppga Verdens Helseorganisasjon en dødelighet på 3,4 prosent, men denne er nå revidert ned, og de aller fleste epidemiologer ser ut til å være enige om at den samlede letaliteten er under en prosent, kanskje under 0,5 prosent, ifølge Folkehelseinstituttet.
I tillegg er det studier som har undersøkt hvor effektive lockdowns har vært, og det er sådd tvil om en total nedstengning av samfunnet har vært nødvendig. I alle land som har vært angrepet av viruset, har vi sett at kurven går nedover etter hvert, og det meste av Europa er nå i ferd med å åpne gradvis opp. Selv i Sverige, som riktignok har hatt en del tiltak, men ikke like strenge som i andre land, har dødstallene begynt å synke. I Storbritannia viser analyser at toppen av epidemien ble nådd i april, før landet ble nedstengt, ifølge Dr Carl Heneghan ved Oxford University. Og selv nå som – eller nettopp fordi – epidemien er under kontroll i de fleste land, er det fremdeles en del restriksjoner som skal beholdes. I praksis betyr det at turisme, uteliv og kulturliv settes på vent. Mens mange lengter tilbake til normalen, hvor vi kan bevege oss fritt, sier den britiske ministeren Michael Gove at vi må akseptere en «ny normal» til en vaksine er på plass. Det er ikke sikkert den blir funnet.
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her