En FBI-reproduksjon av en av Ted Kaczynskis bomber som er utstilt ved Newseum, Washington, D.C.
Queerbubbles / CC
Teaterstykke om å forstå økoterrorisme
I en teateroppsetning om "Unabomberen" spør dramatiker Nina Ossavy om hvorvidt "økosorg" kan legitimere terrorisme, også blant dagens klimaaktivister.
I en invitasjonstekst til teaterstykket "Døden kommer ikke med ljå" tar dramatiker og skuespiller Nina Ossavy utgangspunkt i Ted Kaczynski, som på 1980 og 90-tallet drepte tre og skadet 23 med brevbomber. Hun spør så om hvorvidt man kan ha forståelse for at noen velger å utføre terror ut i fra omtanke for miljøet.
Under et premiss om at "...Kaczynski begrunnet handlingene sine som en legitim reaksjon mot truslene fra teknologisamfunnet, som han mente ødela naturen," trekker teksten en parallell mellom den sorg og frustrasjon Kaczynski følte og følelsene dagens klimaaktivister, blant disse klimastreikende elever, kjenner på,
Det ser ut til å være et kraftig ønske fra større og større deler av jordas befolkning om å handle på vegne av naturen, til det beste for naturen: Skolestreik, klimaopprop, Extinction Rebellion bevegelsen.
Utledningen er at et slikt sinne eller “økosorg” vil kunne føre til at terror, for noen, vil kunne fremstå som eneste mulighet for å handle på vegne av naturen,
En stor fare ved at mange opplever at politikerne ikke gjør nok, er at sinne, eller sorgen, over klima og miljø-ødeleggelsene blir så stor at terror kan virke som eneste mulighet for noen.
Flere reagerer
Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her