DEBATT

Masseovergrep i Mazan og Frosta – slutten på menns dominans?

DEBATT: Tallene fra voldtektsakene i Mazan i Frankrike og i Frosta er svimlende. 90 dokumenterte overgrep i første tilfelle, 88 i det andre. Men kan det komme noe positivt ut av dem?

Publisert

Trebarnsmoren Gisèle Pélicot (72) hadde vært lykkelig gift med sin Dominique i 50 år. Lite ante hun at han i ti år systematisk dopet henne ned med sovemidler om kvelden og tilbød ukjente menn rekruttert på nettet å voldta henne – i ekteparets egen seng. 90 forskjellige menn skal ha benyttet seg av tilbudet før det ble avslørt ved et tilfelle. Pélicot hadde da filmet under skjørtene på andre kvinner. Gisèle fikk sjokk da politiet fortalte henne hva ektemannen hadde gjort. Alt var tatt opp på videoer.

I Frosta var det kommunelegen som filmet mens han forgrep seg på 96 pasienter. 88 av dem ble voldtatt. Legen skal ha hatt seksuell omgang med pasientene mens de var ute av stand til å motsette seg handlingene. Voldtektene skal ha skjedd under medisinske undersøkelser i perioden 2004 til 2022, ifølge NRK. De foregikk i en gynekologstol på legens kontor. Pasientene var ikke neddopet, men så eller skjønte ikke hva som skjedde.

Begge sakene er grufulle. Begge har utrolige dimensjoner og foregikk over lang tid, uten at de ble oppdaget. Samtykkebegrepet ble tråkket på. Her dreier det seg om soleklar voldtekt: seksuell omgang enten fremtvunget ved vold eller truende atferd, eller ved utnyttelse av en som er ute av stand til å kunne motsette seg handlingen. Gisèle Pélicot sov. Legens pasienter hadde tillit til ham – nettopp fordi han var lege.

Rettssaken mot ham begynner ikke før 5. november. Den i Mazan har fått enorm omtale. Ikke minst fordi Gisèle Pélicot har insistert på at den skal foregår for åpne dører. «Skammen må skifte side», sier hun. I retten har hun til og med vært nødt til å se noen av videoene mannen filmet med henne selv i en høyst ufrivillig hovedrolle.

Noen av forsvarsadvokatene hevder hårdnakket at hun var litt våken og «med på det». Det samme skjer i nær sagt alle voldtektssaker, enten det er i Frankrike eller Norge. Offeret hadde for kort skjørt, innledet en flørt, hva som helst som kan redusere mannens skyld. Ukeslutt i NRK tok opp denne problemstillingen i sin sending sist lørdag. Offeret må føle skam. Nesten skyld.

I Frankrike kan Mazan-saken få uante konsekvenser. 200 profilerte menn har skrevet under på et opprop. «Pelicot-saken har vist oss at mannlig vold ikke er en sak for monstre, det er en sak for menn, for gjennomsnittsmannen», skriver aktivisten og terapeuten Morgan N. Lucas i teksten. Det er på tide at vi våkner, heter det videre. Saken kommer jo etter #metoo, som har hatt store ringvirkninger i samfunnet. «Hva har vi lært? Hvordan har vi posisjonert oss? Hvor står vi når våre kompiser, kolleger eller brødre oppfører seg sexistisk eller sier sexistiske ting? Hvor står vi når kvinner blir angrepet?» spør de.

Endelig, vil kanskje ofrene si. Og alle vi andre, som har håpet at det er mulig med en holdningsendring. Legen i Frosta var alene, men det begås nok av andre overgrep i Norge. Hver femte kvinne. Det er på tide at overgriperne går i seg selv. I nesten alle tilfeller er det en person i nær relasjon. En mann, en far eller en venn. Ingen monstre.

Powered by Labrador CMS