Økonom om britisk likelønnsdom: «galskap»

Et britisk tribunal har pålagt Next å betale etterlønn på nær en halv milliard norske kroner for å innfri krav om likelønn. I dommen avvises alle argumenter om markedslønn.

Publisert

Britiske Equality Act of 2010 krever lik lønn for likeverdig arbeid. Et panel skal avgjøre hvilke jobber som er like, og som dermed skal betales likt. Det er bakgrunnen for en seks år lang prosess som nylig fikk en foreløpig konklusjon i Storbritannia. Et sysselsettingstribunal avgjorde at butikkarbeidere i Next (i hovedsak kvinner) ikke skulle ha blitt betalt dårligere enn lageransatte (litt over halvparten av dem er menn). Avgjørelsen omfatter over 3500 ansatte. 

Advokatene til de butikkansatte sier ifølge BBC at dommen er «svært betydningsfull» og at beløpet som må etterbetales kan utgjøre mer enn 30 millioner pund (420 millioner kroner med dagens valutakurs). Next sier imidlertid at avgjørelsen vil bli anket.

Professor Alex Tabarrok ved George Mason University er sterkt kritisk til de prinsipielle sidene ved dommen, og peker også på noen praktiske konsekvenser hvis den blir stående: 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS