KOMMENTAR

Behold ulikhet!

Ulikhet er den definerende økonomiske utfordringen i vår tid, ifølge Kamala Harris, og kan finne støtte i Gini-tall for USA. Men som Rødt og Mímir Kristjánsson nå innser: Ulikhet må av og til kunne blomstre fordi det tjener høyere formål.

Publisert

Hvor stor er ulikheten i et land? Den vanligste måten å måle på er å bruke Gini-koeffisienten: Hvis alle i et land har samme inntekt, er koeffisienten 0. Hvis én person har all inntekt – eller all formue, hvis det er den som måles i stedet – ligger koeffisienten på 1. Tallene fra den virkelige verden ligger et sted imellom og kan uttrykkes som desimaltall eller som prosent.

Internasjonal Gini-statistikk er ufullstendig og til dels dårlig oppdatert, men ifølge denne oversikten er Norge blant landene med lavest Gini-koeffisient basert på inntekt: 0,25 basert på tall fra 2023. Slovakia ligger lavest med 0,22 (2023-tall), Sør-Afrika høyest med 0,63 (men de tallene er fra 2014 og allerede ti år gamle). 

Omtrent midtveis finner vi USA, med 0,40 (2019-tall). Den demokratiske senatoren Bernie Sanders kaller ulikheten i USA for obskøn. Presidentkandidat Kamala Harris skrev i 2016 at inntektsulikhet er den definerende økonomiske utfordringen i vår tid, og lovet å bruke sin tid som senator til å reparere «the ladder of opportunity» som var ødelagt for så mange arbeiderfamilier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS