Trump, annen akt!

I nesten to år dekket NATO-venner som Jim Mattis over skiftet i de transatlantiske relasjoner. Når teppet går opp for annen akt, trenger Europa en bedre forståelse av USA som det faktisk er.

Publisert Sist oppdatert

Trump har nå tatt kontroll over utenrikspolitikken. Det er mye man kan si om dette, men fra et lite, NATO-avhengig land, kan det også skrelles ned som følger: Europa har ignorert amerikanernes behov, og skilsmissen truer.

Trump er ikke en uforutsigbar galning. Hans inngrodde forakt for Europa og allianser preger USAs politikk mer og mer. Den gamle garde på toppen er for en stor del utmanøvrert i 2018. Nå er det Trump-lojalistene Mike Pompeo, John Bolton og Larry Kudlow som styrer. Trump-doktrinen er i drift: et uttalt transaksjonelt og kortsiktig perspektiv på mellomstatlige relasjoner. Unilateralisme på bekostning av multilateralisme. Autoritære regjeringer fremfor demokratier. Handelspolitikken er merkantilistisk. Menneskerettighetene og rettsstaten respekteres ikke.

To perioder med Trump er fullt mulig. Europeisk hoderisting er ikke en strategi. Populist-bølgen i USA er et resultat av amerikansk krigstrøtthet og manglende vekst for folk flest. Russisk hybridkrigføring utnytter bare eksisterende konfliktlinjer. Politiske entreprenører som Trump utnytter konfliktlinjene for egen kortsiktig gevinst. Populistisk trøbbel i USA må påregnes fra tid til annen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 119,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS